De linkse directe op de neus van JBB bestuurder Meuwissen

“Wat vertellen wij hier wat niet waar is?” Het was de vlijmscherpe reactie van Minke, één van de pleegmoeders van Baby Hannah, op een vraag van Twan Huys in RTL Late Night van 12 september jl. In een reactie naar de redactie had JBB gesteld dat zij de emoties van de pleegouders begrepen maar dat zij zich niet konden herkennen in de door hen geschetste verloop van de gebeurtenissen. Met de reactie van Minke kreeg JBB bestuurder René Meuwissen een linkse directe op zijn neus die goed is voor een verlies op punten. Bij de volgende klap zal hij zeker K.O. gaan. Mits hij niet al voortijdig door zijn coaches (de Raad van Toezicht van JBB) uit de ring is gehaald of door de scheidsrechters (Inspectie en Gemeenten) gediskwalificeerd is wegen vals spel.

Elke organisatie en de manier van werken van het personeel is een afspiegeling van de houding, kunde en moraliteit van zijn bestuurders.

‘Wij herkennen ons niet in wat er gezegd wordt’ is het standaard antwoord van elke organisatie die er niet voor wil uitkomen dat ze gefaald hebben. Het is het antwoord waarvan iedere Nederlander weet je hebt wat te verbergen en liegt om het vege lijf te redden. Het is ook het domste wat je als organisatie kan doen. Je laadt per definitie de verdenking op je en toon je overduidelijk aan dat je de ander niet serieus neemt omdat je gewoon keihard zegt dat jij vindt dat ze liegen. Zonder dat je dat onderbouwd met concrete bewijzen. Een beroep op de privacy is dan hun uitvlucht, maar de misstanden bij JBB en de grote hoeveelheid klachten tonen aan dat er structureel iets mis zit. En structurele fouten zijn nu eenmaal niet aan een dossier of privacy te koppelen. Daar moet je gewoon op antwoorden. Niet antwoorden is weglopen en weglopen voor structurele fouten is een teken van zwakte, incompetentie en een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel.

Zwartboek

Vorige week is in een zwartboek een groot gedeelte van de misstanden bij JBB blootgelegd. Circa dertig ouders hebben daar aan bijgedragen, zeven daarvan hebben het aangedurfd om hun dossier vrij te geven voor publicatie. Het zwartboek is ook aan de bestuurder van JBB toegezonden. En u kunt wellicht al raden wat zijn reactie was? Inderdaad: we herkennen ons niet in het geschetste beeld over JBB. Maar wat hij niet herkent vertelt hij niet. Vervolgens stelt hij al voor de tweede keer in 3 maanden dat hij met de samensteller van het zwartboek in gesprek is en blijft. Ook dat is pertinent niet waar en hiermee naar een ieder die hij nodig heeft om zijn organisatie overeind te houden(de wethouders in Brabant) een keiharde leugen vertellend.

De klachten dat René Meuwissen onzorgvuldig handelt zijn dan ook gegrond.(uitspraak klachtencommissie JBB 3 september 2018)

Dit soort reacties komen alleen van mensen en organisaties die bang zijn iets te verliezen, een reputatie of misschien de contracten met opdracht gevers. Maar iedere communicatiedeskundige weet dat dit de domste reactie is die je maar kan geven. Het toont nl. aan dat je totaal geen gevoel meer hebt voor je cliënten en de samenleving. En niet beseft met welke complexe materie de organisatie te maken heeft.

Op de vingers getikt

Het is nog schokkender als je beseft dat de bestuurder 2 dagen voor de publicaties over Baby Hannah keihard door zijn eigen klachtencommissie op zijn vingers getikt is. Van een bestuurder mag verwacht worden, zo stelt zijn klachtencommissie, dat hij uiterst zorgvuldig is in zijn communicatie en dat is hij niet.  Maar ook dat als hij aangesproken wordt op concrete zaken die fout gaan in zijn organisatie hij daar in zijn reactie op in moet gaan. De klachten dat René Meuwissen onzorgvuldig handelt zijn dan ook gegrond.  Als we dan nu zijn reacties analyseren op het dossier van Baby Hannah en het zwartboek dan zien we dat hij, wederom, niet zorgvuldig communiceert, hij beschuldigt immers de pleegouders en de samensteller van het zwartboek van emotioneel gedrag en liegen zonder dat de onderbouwen, daarnaast gaat hij niet in op concreet aangedragen zaken die fout gaan in zijn organisatie. Met andere woorden deze bestuurder heeft geen lerend vermogen en steekt direct na de uitspraak een dikke middelvinger op naar zijn klachtencommissie. Een grotere minachting naar de cliënten en de klachtencommissie kun je niet bedenken. Het is schokkend dat de Raad van Toezicht niet ingrijpt en de situatie bij JBB zo laat escaleren.

Voor mensen met het moraal als Meuwissen en Dekkers is namelijk geen ruimte meer in de jeugdzorg.

Maar het meest erge is dat met al zijn reacties en handelen onderschrijft René Meuwissen feitelijk alle kritiekpunten op zijn eigen gedrag en zijn organisatie. Want als hij zich al niets aantrekt van de uitspraak van zijn eigen klachtencommissie waarom zouden zijn medewerkers dat dan doen? En als je je niets aantrekt van de klachtencommissie en de uitspraken waarom zou je je dan aan de beschikkingen van de rechters houden? Elke organisatie en de manier van werken van het personeel is een afspiegeling van de houding, kunde en moraliteit van zijn bestuurders.

Zinkend schip

JBB is een zinkend schip, een Titanic die is gevaren tegen een berg van klachten van cliënten die het niet meer pikken hoe er met hun wordt omgegaan. René Meuwissen is de kapitein van dit schip. Het schip is tegen deze berg aangevaren omdat de kapitein beleidslijnen heeft uitgevaardigd die niet passen in Nederland maar verwacht kunnen worden in landen als Noord Korea of Venezuela. Hij heeft dat kennelijk gedaan omdat hij van mening was dat zijn schip onzinkbaar was, net als de echte Titanic. Zijn medewerkers lijkt hij geïnstrueerd te hebben met opdrachten die niet kunnen zoals het negeren van rechters, Raad voor de Kinderbescherming, externe deskundigen en ze vervolgens ook te vertellen als cliënten lastig doen je ze mag intimideren. In Rotterdam weten ze er alles van!

Hulde

Daarom hulde aan alle ouders die hebben meegewerkt aan het zwartboek over JBB, hulde aan Minke en Anne die gisterenavond het aan durfden om JBB op TV keihard aan te spreken over hun eigen leugens en falende beleid.

René Meuwissen dit is nog maar het topje van de ijsberg en als kapitein van jouw schip JBB ben en blijf je verantwoordelijk voor wat er gebeurd is en wat jouw mensen nu nog dagelijks doen. En de linkse directe op je neus van Minke is nog maar de eerste. Er komt nog het nodige aan want de cliënten van JBB zijn het zat, meer dan zat. En tegen deze maatschappelijke verontwaardiging ga jij niet opgewassen zijn.

Opstappen

Direct opstappen is niet alleen wenselijk maar geeft gelijk ruimte om extra schade bij de cliënten die nu nog aan jou organisatie gebonden zijn te voorkomen. Elke dag dat JBB volgens jouw beleidslijnen doorgaat zorgt voor meer en meer bloed aan jouw handen. Als je die professional bent die je stelt dat je bent dan trekken jij en Miranda Dekkers vandaag nog hun conclusies en stappen op en geven de Inspectie Gezondheid en Jeugd de ruimte om schoon schip te maken en alle dossiers te laten her beoordelen.

Voor mensen met het moraal als Meuwissen en Dekkers is namelijk geen ruimte meer in de jeugdzorg.

Direct opstappen van René Meuwissen is niet alleen wenselijk maar geeft gelijk ruimte om extra schade bij de cliënten die nu nog aan zijn organisatie gebonden zijn te voorkomen.

Een gedachte over “De linkse directe op de neus van JBB bestuurder Meuwissen

 1. Schandalig dat Jeugdzorg, in dit geval JBB,weer met zo’n standaard antwoord komt, waarbij ze inderdaad duidelijk zeggen dat de pleegouders gewoonweg liegen!
  Dat ze zelf zoveel liegen in rechtbanken en onterecht door leugens kinderen van onschuldige ouders op een zeer onnodige brute wijze uit huis plaatsen zonder enige vorm van (diagnostisch) onderzoek vooraf of zelfs niet achteraf ontkennen ze gewoon en zeggen daarbij te handelen in het belang van het kind!
  Juist bij zulke gezinnen hoeft Jeugdzorg niet eens aanwezig te zijn, maar omdat er zo’n melding-hysterie is gecreëerd door Jeugdzorg en ketenpartners is één anoniem telefoontje al genoeg om een gezin ineens laat in de avond met een complete politiemacht één kind uit huis te plaatsen, terwijl zo’n gezin nog nooit iets van doen heeft gehad met Jeugdzorg! Hun kind wordt direct weggevoerd naar een geheime plek en er is de eerste zes weken absoluut geen contact tussen kind en ouders! Zelfs niet telefonisch!
  Dat vertelt Jeugdzorg Nederland niét aan de Nederlandse burgers, die nog steeds denken dat Jeugdzorg altijd, want dat is hun mantra, in het uiterste belang van het kind handeld!
  Iedereen die een beetje door kan denken snapt natuurlijk ook wel dat dit vooral voor zulke kinderen zéér traumatisch moet zijn. Zij krijgen ook geen ondersteuning, sterker nog, ze mogen er met niemand over praten want anders. …
  IN het geval van baby Hannah is er zoveel gewaarschuwd naar JBB maar dan wordt er gek genoeg niets gedaan! Er worden geen maatregelen getroffen, daar waar het wél nodig is! En om dan nog te durven zeggen, na alle maatregelen die deze pleegouders zelf
  getroffen hebben, dat de pleegouders niet geschikt meer zijn en dus baby Hannah als een speelbal wéér naar andere pleeggezinnen gaat, terwijl deze pleegouders het juist wel goed deden!
  En wat een arrogantie van JBB om ook nog te beweren dat zij altijd voor de veiligheid hebben gewaarborgd voor Hannah!
  Maar de pleegouders werden meteen buiten spel gezet, net zoals dat trouwens altijd ook bij biologische ouders gebeurt zodra hun kind wordt afgepakt. Ik heb het hier overigens niét over de ouders van baby Hannah, maar eerder over de honderdduizend ouders in Nederland die in de afgelopen twintig jaar hun kind onterecht kwijt zijn geraakt aan Jeugdzorg!
  En, néé, het geeft niet hoeveel maatregelen men dan neemt en hoeveel bewijs je als ouder hebt om de leugens van Jeugdzorg Nederland en ketenpartners te weerleggen, dat wordt gewoon niet geaccepteerd in de rechtbank.
  Bij een strafzaak wordt alles goed bekeken of alles wel klopt, want stel je eens voor dat iemand onschuldig vast komt te zitten! Zo’n rechtszaak duurt uren zoniet dagen.
  Bij het Jeugdrecht duurt een rechtszitting maximaal een kwartier. waarbij iedereen zijn woord mag doen maar de ouders meestal maar maximaal anderhalve minuut krijgen om hun onschuld te bewijzen!
  Én, volgens de wet mag de rechter er van uitgaan dat de (gezins) voogd altijd zeer gedegen onderzoek heeft verricht en gelooft de rechter altijd de gezinsvoogd!
  Zo is het ook bij baby Hannah gebeurt en dit gebeurt helaas niet alleen bij JBB maar bij alle Jeugdzorginstellingen van het land!
  Hoe een kind nou dus gebaat is bij leugens en steeds wisselende gezinnen en geen liefde, is mij een raadsel!
  Maar Nederland, wordt eens wakker, want het kan iedereen met kinderen overkomen en dan is het te laat, tenzij we met zijn allen een vuist maken tegen de idioot hoge macht en de regelrechte leugens waardoor juist kinderen uit huis geplaatst worden én waardoor kinderen die écht meteen hulp nodig hebben op lange wachtlijsten komen te staan met alle gevolgen van dien!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s